Beursvisie

gepubliceerd op januari 13th, 2015 | door Leon Hillen

1

BAM d’rop of d’ronder in 2015

Bij alle beschouwingen over individuele Nederlandse aandelen is nergens het beeld zo verdeeld als bij bouwbedrijf BAM. Het begon enkele maanden geleden met een rapport van een analist, dezelfde als die de ineenstorting van Imtech correct voorzag, die voor BAM weinig goeds voorspelt en een koersdoel van €0,50 op het aandeel plakte. Voornaamste argument: zwakke balansverhoudingen en risico van afwaarderingen.

Daar tegenover partijen die denken dat deze problemen beheersbaar zijn en mogelijk getackeld kunnen worden middels verkoop van bedrijfsonderdelen of zelfs een overname. Deze partijen komen voor BAM met koersdoelen boven de €3,00.

Charttechnisch is het beeld even diffuus. Op de korte grafiek zag je de laatste maanden, na een bodem rond €1,80, een uptrendje ontstaan. Zelf dacht ik ook dat een uitbraak boven €2,40 de weg vrij kon maken voor verder herstel naar €3,00, waarmee een zogeheten gap zou zijn gevuld.

BAM_2jr_12012015

Maar bij het uitblijven van dat herstel (ook al werd even ruim €2,60 aangetikt), lijkt dat plaatje allengs te verzwakken. Het uptrendje dreigt aan de onderkant te worden verlaten, waarna de koers terug kan vallen richting de bodems rond €2,00-1,80.

Bam_Vanaf2007

De langere grafiek toont de zwakte van BAM aan sinds het uitbreken van de crisis in 2007/8. Het uptrendje dat zo zichtbaar lijkt op een 2-jaars grafiek, is hier niet meer dan een rimpeling in een lange downtrend.

Uiteindelijk gaan de fundamentals het lot van BAM bezegelen:

  • Herstelt de bouwsector en meer specifiek de resultaten van BAM zelf?
  • Is BAM in staat bedrijfsrisico’s te beheersen, onderdelen te verkopen of wordt het zelfs in de armen van een overnemende partij gedreven?
  • Of moet het bedrijf afwaarderen op lopende projecten, en bestaande schulden die wellicht groter uitpakken dan verwacht herfinancieren?

Ikzelf tendeer naar het ongunstige scenario, gezien de aanhoudende malaise in de bouwsector waar niet snel verbetering valt te verwachten, en de broze botten die het bedrijf toch heeft. Een brede herfinanciering, bijvoorbeeld in de vorm van een claimemissie, valt niet uit te sluiten en dan is het afschrikwekkende koersdoel van €0,50 ineens heel dichtbij.

Leon Hillen
VermogensVisie Nederland


Over de auteurOne Response to BAM d’rop of d’ronder in 2015

  1. peer says:

    Toch het toppertje van 2015 geworden. Na de forse klappen afgelopen jaren is dit juist een aandeel waar het advies bij een koers van €2,- euro op kopen had moeten worden gezet. Misschien de 7 in 2016?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top ↑
  • Inschrijven nieuwsbrief

  • Recente berichten

  • Recente reacties

  • Archief